Nyt kannattaa olla järkevä valinta - Onneksi kulmia järkevyyteen riittää

Tuore The Next New -tutkimuksemme kertoo hyvin suomalaisten tunnetilasta ja kuluttamisesta: Meitä huolettaaa sekä oma että maailmantalous, hintojen nousu, Euroopan turvallisuustilanne ja koronan edelleen jyllätessä läheisten ja oma terveydentila sekä ympäristönäkökulmat. Moni kertookin säästävänsä aktiivisesti, olevansa tarkka kulutusvalintojensa suhteen, suosivansa paikallisia ja kotimaisia tuotteita, ja paranteensa elämäntapojaan vähentämällä esim. alkoholin kulutusta - Ihanan järkevää kaikin puolin!
Kuitenkin samaan aikaan näkyy selkeä palaaminen takaisin sosiaaliseen elämään ja reissaamiseen: Sosiaalinen kanssakäyminen, ravintoloissa paikan päällä käynti, lomamatkojen suunnittelu, kulttuuritapahtumat ja keikat sekä kauneuspalvelujen käytön lievä kasvu. Onkohan tämä kaikki nyt järkevää kuluttamista? On ainakin silloin jos ajattelee kurimusta, jossa ravintola- ja kulttuuriala on viime vuodet ollut, tai kuinka välit läheisiin ystäviin ovat kotoilun myötä päässeet väljähtämään, kuinka aivot tarvitsevat lepoa uutisista, tai miten itsetunto on ollut alamaissa ylikasvaneen, juurikasvun harmaantaman hiuspehkon kanssa.
Markkinoijan onkin hyvä ottaa nyt omat tuotteet ja tarjonta kriittiseen tarkasteluun: Mikä tekee meidän tuotteista ja palveluista hyvän ja järkevän ostoksen tai valinnan? Kohderyhmän kautta kääntäen voi myös kysyä: Millaisille ihmisille me olemme järkevä valinta ja kuluttamisen kohde? Olemmeko laatutietoisen, elämyshakuisen, hintatietoisen, vastuullisen vai kokeilunhaluisen järkevä valinta? Mitä useammalle erilaiselle kohderyhmälle löydämme hyvät perustelut järkevyydelle, sitä paremmalta tilanne vaikuttaa ja sitä moninaisemman viestin voimme kertoa.
Vaikka järkevyyden perustelu ei ole innostavin ja inspiroivin kulma pohtia konsepteja ja viestejä, ei sitä kannata aliarvioida. Erittäin hyvää siinä on se, että se pakottaa ajattelemaan asioita vahvasti asiakkaan näkökulmasta ja kiteyttämään asiakkaan saaman ja kokeman arvon, eli vastaamaan kysymykseen “mitä asiakas lopulta meidän tuotteen tai palvelun kautta saa”. Onneksi luovuudella pääsee pitkälle ja järkevyyden perusteista saa todellakin äärettömän hauskaa, oivaltavaa ja laadukasta markkinointia - kunhan lähtöajatus on ensin kirkas, eikä se sorru aliarvioimaan asiakasta: Mikä tahansa päälle liimattu heppoinen peruste ei riitä, vaan arvon tulee olla asiakkaalle aitoa ja merkityksellistä, vahvaan asiakasymmärrykseen perustuvaa.