Asiaa Asiakaskeskeisyydestä

Kummalla puolella pöytää?

Viimeisen vuoden aikana olen saanut muutamalta uudelta ja vanhalta tutulta saman kysymyksen: minkälaista oli hypätä konsultointiin in-house -roolista, ”pöydän toiselle puolelle”? Kannattiko? Mikä yllätti?

Jäin miettimään, että pitäisikö sitten kirjoittaa tästä ihan blogipostaus? Tässä teille sellainen.

Spoiler heti alkuun: uskon vahvasti siihen, että molempia rooleja ehdottomasti kannattaa kokeilla. Minulle muutos avasi ovet jännittävään toimistomaailmaan ja työhön, joka kulissien takana tapahtuu. Ensimmäinen yllätys tuli vastaan aika lailla ensimmäisten viikkojen aikana: miten paljon ajattelutyötä, tutkimusta ja ideointia voikin olla yhden yksinkertaiselta vaikkutavan oivalluksen tai mallin takana. Tässä on minusta konsultoinnin ydin: tehdään monimutkaisesta kokonaisuudesta ymmärrettävä ja tuodaan esille aidosti olennaiset asiat – myös asiakasyrityksen asiakkaiden näkökulmasta.

Mitä konsultti voisi oppia siirtymällä asiakkaan puolelle? Useasti sanotaan, että kun toimiston työstämä malli/strategia/joku muu lopputulos on valmis, niin ”siitähän se oikea työ vasta alkaa”. Siis toteutus ja muutoksen johtaminen asiakkaan organisaatiossa. Tämä ”oikea työ” on syytä ottaa huomioon jo heti alussa ymmärtämällä miten konkreettisesti asiakkaan päässä on tapana viedä asioita eteenpäin. Toinen oivallus on se, että kuinka tärkeää on kysyä tylsiä, mutta olennaisia kysymyksiä: mitä konseptin käyttöönotto tarkoittaa ihan konkreettisesti? Mitä meidän tulisi aloittaa tai lopettaa? Kenen vastuulla tämä on?

Tärkein oppini on kuitenkin se, että töitä tehdään yhdessä. Ollaan mieluummin kaikki samassa veneessä, ei eri puolilla pöytää.