Miltä näyttää Tulevaisuuden ruokakauppa vuonna 2028?

Visio, Tulevaisuus, Kuluttajakäyttäytyminen

Kuluttajakäyttäytymisen jatkuvassa muutoksessa myös suhde ruokaan ja tarpeet kaupassa käynnille muuttuvat – halutaan enemmän yksilöllisiä tapoja hoitaa asioita, unohtamatta vaivattomuuden ja elämyksellisyyden vaateita! Yhteistyössä K-ryhmän kanssa toteutimme selvityksen, jonka lopputulemana nousivat selkeät visiot tulevaisuuden ruokakaupasta ja tulevaisuuden ruoanlaittajatyypeistä.

Tulevaisuuden ruokakaupan visioissa korostuvat muun muassa seuraavat

  • Ruokakauppa jakautuu voimakkaammin kahteen erilaiseen osaan: Tuoretuotteiden kauppahallimaiseen osastoon ja perustuotteiden suoraviivaiseen ostoon tai tilaamiseen.

  • Valmisruoan revoluutio: Vaihtoehtojen määrä kasvaa, ravitsemuksellisuus paranee, mukaan otettavat vaihtoehdot kasvattavat suosiotaan.

  • Kaupan ja ravintolan raja-aita hälvenee: Mahdollisuudet ostaa kaupasta ravintolatasoista ruokaa valmiina tai puolivalmiina monipuolistuvat ja kasvavat.

  • Lisäksi lähi- ja pientuottajien tuotteiden kysyntä kasvaa, samoin vaade vastuullisuudelle myös kaupan toiminnassa. Asiakkaiden henkilökohtaiset, yksilölliset tarpeet ja tavoitteet nousevat tärkeiksi ostokriteereiksi ja kaupan rooli henkilökohtaisena arjen kumppanina voimistuu. Myös digitaaliset ratkaisut yleistyvät entisestään ja antavat näin kuluttajille laajat mahdollisuudet valita itselleen sopivat asiointikanavat eri tilanteisiin ja tarpeisiin.

 

Tulevaisuuden ruoanlaittajat voidaan jakaa kolmeen

  • Perinteinen ruoanlaittaja innostuu uusista ideoista, jotka hyödyntävät tuttuja raaka-aineita tai tuotteita uusin tavoin. Hän luottaa hyviksi havaittuihin tuotteisiin ja tuottajiin.

  • Moderni ruoanlaittaja janoaa virikkeitä, jotka viihdyttävät ja uudistavat hänen näkemyksiään. Hän kokeilee mielellään niin kotimaisia kuin kansainvälisiä reseptejä ja ostaa usein itselleen uusia raaka-aineita.

  • Vaivattomuutta hakeva ruoanlaittaja haluaa ruoanlaiton olevan helppoa ja sujuvaa. Suosii nopeasti valmistuvia raaka-aineita, puolivalmisteita tai eineksiä. Hänellä teknologia todella helpottaa arkea monipuolisesti myös ruoanlaitossa, ja hän on etunenässä tilaamassa kaiken tarvittavan kotiinkuljetuksella.

 

Kokonaisuudessaan raportin pääset lukemaan täältä.

Tee virtuaalikierros tulevaisuuden kauppaan! Katso video YouTubessa

K-Ruoka sivustolta löytyy laajempi artikkeli kokonaisuudesta

 

Teimme Tulevaisuuden ruokakaupan visiointityötä monivaiheisesti yhdessä K:n asiantuntijoiden, K-kauppiaiden ja työntekijöiden kanssa. Visiointityön tueksi rakennettiin 3D-mallinnettu virtuaalinen kauppa, johon pystyi tutustumaan virtuaalilasien avulla. Tässä vaiheessa myös asiakkaat pääsivät kertomaan omat fiiliksensä virtuaalikierrosten avulla.

Millaisia ajatuksia sinulla heräsi? Jutellaan lisää!

frankly-tiimi