The Next New -tutkimus laittoi sormen pulssille huomisen osalta

The Next New, Foresight, Insight

Luonto otti erävoiton. Pandemia tuli, yllätti ja mullisti kaiken. Se kaappasi kouriinsa turvallisuuden tunteemme, rutiinimme, ihmissuhteemme, työmme ja jopa oikeutemme matkustaa tai tavata ihmisiä. Se ravisti kovaa, todella kovaa. Eihän tämän pitänyt olla mitenkään mahdollista. Kaikki oli kuin elokuvissa ja silti täyttä totta – elämäämme juuri nyt. Silti tässäkin todellisuudessa me haluamme aivan yhtä paljon kuin ennenkin olla onnellisia, onnistua, tehdä asioita, kuulua johonkin, elää täyttä elämää.

Olemme tilanteessa, joka on täysin uusi. Kukaan ei tiedä, miten tai milloin tämä tulee päättymään tai kuinka kauan toipuminen kestää. Joskus tämä päättyy. Se on ainoa, mikä tulevaisuuden osalta on varmaa. Silloin, kriisin ollessa takana päin, voimme alkaa puhumaan asioista uutena normaalina. Ennen sitä asiat kuitenkin tulevat muuttumaan vielä monta kertaa. Juuri kun totumme johonkin, on seuraava muutos jo nurkan takana. Me, edustamamme yritykset ja brändit emme voi jäädä odottamaan uutta normaalia, jos haluamme vahvoina ulos tästä kriisistä. Seuraava uusi on rohkeasti rakennettava itse.

Ainoa tapa ymmärtää itsessämme ja ympärillämme tapahtuvaa muutosta on ihmisten seuraaminen herkeämättä ja suurella uteliaisuudella. Heidän arvojensa, motiiviensa, elämänsä, vapaa-aikansa ja kulutuksensa muutosta. 

Maailma on täynnä erinomaisia raportteja ja näkemyksiä ihmisistä koronan kieputuksessa. Me halusimme koostaa näistä terävän kuvan siitä, miten ihmisten elämä kriisissä on muuttunut ja muuttuu. Ymmärtääksemme paremmin kriisin vaikutuksia suomalaisten elämään, teimme myös oman tutkimuksen aiheesta. Kaikesta näistä syntyi The Next New -raportti, jonka avulla haluamme auttaa brändejä löytämään tehokkaan reitin kriisistä ulos.

The Next New'n viisi teesiä brändeille

1. Ole aktiivinen, älä opportunistinen. Auta, kulje matkaa yhdessä.

Rutiinit ovat rikkoutuneet ja elämä keskittynyt täysin kotiin. Tämä on mullistanut meidän kaikkien arjen tavalla, jonka ei pitänyt olla mahdollista. Ihmiset kaipaavat mukana elämistä, inspiraatiota, apua ja vinkkejä, miten arjen ja juhlan saa sujumaan. Tilaisuuksia dialogiin on avautunut. Median kulutus on kasvanut merkittävästi. Sekä uutisten ja ajankohtaisohjelmien että viihteen kulutus on selvästi kasvanut. Nyt 41 % seuraa enemmän somea, kuin ennen koronaa.  

2. Kiihdytä tuotteiden ja palvelujen innovointia, pidä ihminen keskiössä.

Kriisissä ihmisten arvot, arvostukset, rutiinit ja käyttäytyminen muuttuvat valtavalla voimalla. Monet vanhat ja totutut tavat jäävät pois ja korvautuvat uusilla. Digiloikka on totta paitsi monelle henkilökohtaisesti, myös työpaikoilla ja toimialoilla. 

Syntyy aivan uusia tarpeita, joita tyydyttämään tarvitaan uusia tuotteita ja palveluja - ja uusia viritettyjä paketointeja olemassa olevista tuotteista ja palveluista. 

3. Tarinankerronta on yhä tärkeämpää, positiivisuus vie nyt voiton.

Huoli terveydestä, taloudesta ja toimeentulosta sekä arjen mullistuminen samanlaisiksi, toisiaan seuraaviksi päiviksi leimaavat tätä hetkeä. Ihmiset kaipaavat arkeensa iloa ja irtiottoa kaikesta ympärillä tapahtuvasta hässäkästä. 

4. Keskity asiakkaasi matkaan – monikanavaisesti.

Vuonna 2020 asiakaskokemuksen on arvioitu ohittavan hinnan ja tuotteen merkityksen brändien erottuvuustekijänä. Korona vauhdittaa ja vahvistaa tätä muutosta entisestään. 42 % suomalaisista on viimeisen kahden viikon aikana hyödyntänyt mobiili- tai digitaalisia palveluita asioissa, joissa aiemmin on käyttänyt asiakaspalvelua tai fyysisiä kanavia. Digitaalinen asiakaskokemus tulee jatkossa olemaan liiketoiminnalle yhä merkittävämpää. Aika toimia on viimeistään nyt.

5. Muokkaa brändiäsi ketterästi: Aseta sormia pulssille ja mukaudu uuteen arvomaailmaan koko brändilläsi.

Merkityksellisyys kasvaa, kriisit vahvistavat ihmisten tarvetta syvemmälle tarkoitukselle. Yhteisöllisyys, paikallisuus ja vastuullisuus ovat vahvistumassa, kun taas valta ja virikkeisyys ovat tässä hetkessä laskeneet. 

Säästeliäisyys korostuu tässä hetkessä. 50 % suomalaisista kertoo kuluttavansa nyt aiempaa vähemmän. Osalla pakosta taloudellisen tilaneen heikentyessä, mutta monella myös arvopohjalta. Syntyy oivalluksia “miten vähällä ihminen selviytyykään”. Ymmärrä, tuota aitoa arvoa, auta tekemään hyviä valintoja.

Koska vain muutos on kiinnostavaa, seuraamme The Next New -raporteissa tilannetta siirtyessämme akuutista kriisistä ja shokkivaiheesta mukautumisen aikaan ja jossain vaiheessa myös siihen koronan jälkeiseen aikaan.

The Next New -tutkimuksen ensimmäinen kierros tehtiin Norstatin paneelissa 27.3.-2.4.2020. Kohderyhmänä oli Suomen 18–74-vuotias väestö (N=1029). Toinen kierros toteutettiin 6.–12.5.2020 (N=1028).

Anna-Riikka Hovi-Taunila
Executive Strategy Director, hasan & co